Macbook MSoffice-magazine
Belang eigen domein

Met een eigen domein krijg je je eigen unieke adres (URL). Dit is medebepalend voor het online succes van jouw bedrijf. Het bezitten van een eigen domeinnaam kent een aantal voordelen. Welke dit zijn lees je hier. 

 • Hoge ranking in zoekmachines: zoekmachines gebruiken de domeinnaam van websites of webshops om de rangschikking van de zoekresultaten te bepalen. Wanneer je een eigen domein bezit, zorg je ervoor dat je relevant bent voor jouw doelgroep. Google herkent dit en hierdoor zal je hoger in de rangschikking eindigen.

 • Professionele uitstraling: met een eigen domein creëer je een professionele uitstraling. Het is jouw online identiteit en laat zien wat jouw website of webshop inhoudt. 
 • Eigen mailadres: wanneer je een eigen domein bezit, kan je ook vanuit dit domein mailen. In dat geval heb je een ‘info@bedrijfsnaam.nl’ mailadres. Met een eigen mailadres zorg je voor een professioneel overkomen van je bedrijf. Bovendien is dit een indirecte vorm van reclame en zorg je hiermee voor herkenbaarheid.
 • Waarde voor gebruikers: wanneer consumenten op zoek zijn naar een product of dienst door gebruik te maken van een zoekmachine, gebruiken zij de domeinnaam om de inhoud van een website of webshop te bepalen. De URL heeft dus grote invloed op de verwachtingen van de gebruikers. 
 • Herkenbaarheid: door te kiezen voor een eigen domein creëer je herkenbaarheid bij je (potentiële) klanten. Een eigen domeinnaam is namelijk gemakkelijker te onthouden dan een sub-domeinnaam. 

Domeinnaam kiezen

Het bepalen van een effectieve domeinnaam die past bij jouw bedrijf is zeer belangrijk. De naam hangt af van het doel van jouw bedrijf of hetgeen dat je aanbiedt. Een goede domeinnaam voldoet tenminste aan de volgende kenmerken:

 • Kort
  Voor een domeinnaam geldt: hoe korter, hoe beter. Hierdoor zal het domein gemakkelijker te onthouden zijn, eenvoudiger uit te spreken zijn en bovendien ziet het er professioneel uit.
 • Eenvoudig
  Met een eenvoudige naam zorg je ervoor dat het onderwerp van je website in een oog op slag duidelijk is. Daarnaast wordt op deze manier verwarring bij bezoekers voorkomen en bevordert het de leesbaarheid. 
 • Uniek
  Door te kiezen voor een uniek domein bouw je een online merknaam op. Hierdoor creëer je merkwaarde en verhoog je de geloofwaardigheid van je website.  Ook zorgt het ervoor dat bezoekers je niet verwarren met concurrentie.
 • Zoekwoorden
  Een goede domeinnaam bevat de belangrijkste zoekwoorden. Hierdoor zorg je voor relevantie en krijgen potentiële bezoekers een indruk van je website voordat zij deze daadwerkelijk bezoeken.
Terug naar Zakelijk