Macbook MSoffice-magazine
Excel werkblad en werkmap: wat is wat?

Het programma werkt aan de hand van een werkmap. Bij het openen van een nieuw document wordt automatisch een werkmap met het eerste lege werkblad voor je gemaakt. Onder in het programma zie je kleine tabbladen. Klik op het plusteken naast het werkblad Blad1 om een extra werkblad toe te voegen in je document. Het woord ‘spreadsheet’ is een ander woord voor werkmap.

Het is dus mogelijk in een document (c.q. werkmap) meerdere werkbladen te zetten. Uiteraard kun je die werkbladen ieder een andere naam geven, bijvoorbeeld Administratie, Budget en Sparen. Zo kun je een werkmap hebben voor hetzelfde onderwerp, met de bijbehorende sub-onderwerpen in ieder hun eigen werkmap. Erg handig!

Cellen en onderverdeling in Excel

Met de muis is het mogelijk cellen groter en breder te maken, mocht dat nodig zijn. Je kunt de cel uiteraard ook kleiner maken. Selecteer de cel of cellen, en ga in de rechterbovenhoek staan met de muis. Door middel van slepen kun je de cel nu kleiner of groter maken.

Dit kun je ook doen met hele rijen of kolommen. Selecteer dan de gehele rij of kolom en ga met de muis in het hoekje van de rij of kolom staan. Houd de linkermuisknop ingedrukt en maak zo de rij of kolom kleiner of groter.

Cellen samenvoegen in Excel

Het is ook mogelijk verschillende cellen samen te voegen. Om samen te voegen, selecteer je de cellen die je graag samen wil voegen, klik je op de knop Start en vervolgens op de knop Samenvoegen. De geselecteerde cellen zijn nu netjes met elkaar samengevoegd. Dit kan handig zijn als je met een uitgebreid of groot document werkt. Ook kan het er netter uitzien om cellen op een goede manier samen te voegen. De lijntjes tussen de cellen zijn dan immers niet meer zichtbaar en dat ziet er netter uit. Zo kun je je spreadsheet opmaken en indelen hoe jij dat maar wil.

Berekeningen en gegevens

Nu het werkblad geopend is, en je weet hoe de naamgeving van de rijen en kolommen werkt, kunnen we beginnen met het toevoegen van cijfers, gegevens en misschien al eens een kleine berekening. Begin hier gewoon eens mee te experimenteren. Klik in een willekeurige cel en vul in wat je wilt. Cijfers, letters, het maakt niet uit. Je zult zien dat het erg makkelijk is en soepel gaat. Het doel van het programma is natuurlijk het maken van berekeningen. Vul daarom eens wat cellen met getallen, dan kun je hier later een formule op loslaten.

Terug naar Microsoft Excel: De basis