Macbook MSoffice-magazine

Hoe kun je het beste een voice-over vinden en casten?

Het vinden en casten van de perfecte voice-over voor jouw project kan een belangrijke stap zijn in het creëren van een effectieve en meeslepende audiovisuele ervaring. Of je nu werkt aan een reclamespot, een bedrijfsfilm, een animatie of een podcast, de stem die je kiest kan een grote invloed hebben op hoe je boodschap wordt ontvangen. Hier zijn enkele stappen en tips om je te helpen de beste voice-over te vinden en te casten.

Begrijp je project en doelgroep

Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat je project nodig heeft. Denk na over de volgende vragen:

 • Wat is het doel van je project?
 • Wie is je doelgroep?
 • Welk gevoel of welke toon wil je overbrengen?

Een educatieve video vereist bijvoorbeeld een andere stem dan een energieke commercial. Het begrijpen van je project en doelgroep helpt je om de juiste stem te kiezen die de gewenste emotie en boodschap overbrengt.

Schrijf een duidelijke briefing

Een goede briefing is belangrijk voor het casten van een voice-over. Dit document moet alle relevante details bevatten, zoals:

 • Een korte beschrijving van je project
 • De doelgroep
 • De gewenste stijl en toon
 • Eventuele specifieke eisen, zoals accent, leeftijd of geslacht van de stemacteur
 • Voorbeelden van stemmen die je aanspreken

Hoe specifieker je briefing, hoe beter de voice-over acteurs kunnen inschatten of ze geschikt zijn voor je project. Dit bespaart tijd en helpt je om gerichte audities te ontvangen.

Zoek naar voice-over talent

Er zijn verschillende manieren om voice-over talent te vinden:

 1. Voice-over bureaus: Voice over bureaus zijn agentschappen die een breed scala aan professionele stemacteurs vertegenwoordigen. Ze kunnen je helpen de juiste stem te vinden en bieden vaak een selectie van demo's aan om uit te kiezen.
 2. Online platforms: Websites bieden toegang tot duizenden voice-over artiesten over de hele wereld. Je kunt hun profielen en demo's bekijken, en vaak kun je direct contact opnemen met de acteurs.
 3. Netwerken en aanbevelingen: Vraag in je netwerk of iemand goede ervaringen heeft met een specifieke voice-over artiest. Persoonlijke aanbevelingen kunnen zeer waardevol zijn.
 4. Social media en forums: Platformen zoals LinkedIn, Twitter en gespecialiseerde forums kunnen ook goede bronnen zijn om voice-over talent te vinden.

Luister naar demo’s en selecteer kandidaten

Het beluisteren van demo's is een belangrijke stap in het selectieproces. Let hierbij op de volgende aspecten:

 • Stijl en toon: Komt de stem overeen met de stijl en toon die je zoekt?
 • Duidelijkheid en articulatie: Is de stem helder en goed verstaanbaar?
 • Emotionele impact: Wekt de stem de gewenste emotie op bij de luisteraar?

Maak een shortlist van de kandidaten die het beste aansluiten bij je project en nodig hen uit voor een auditie.

Organiseer audities

Een auditie is een geweldige manier om te zien hoe een voice-over artiest met je script omgaat. Geef de kandidaten een stukje van je script om in te spreken. Zorg ervoor dat je duidelijke instructies geeft over de gewenste intonatie en emoties. Het kan ook nuttig zijn om tijdens de auditie feedback te geven en te zien hoe de acteur reageert op jouw aanwijzingen.

Beoordeel en kies de beste stem

Na de audities is het tijd om de beste stem te kiezen. Hierbij kun je de volgende criteria gebruiken:

 • Stemkwaliteit: Heeft de acteur een aangename en professionele stem?
 • Geschiktheid voor het project: Past de stem goed bij je project en doelgroep?
 • Flexibiliteit: Kan de acteur verschillende stijlen en emoties overbrengen?
 • Technische vaardigheden: Is de opnamekwaliteit van de acteur goed genoeg voor je project?

Het is ook belangrijk om naar je intuïtie te luisteren. De juiste stem zal je project tot leven brengen en een blijvende indruk achterlaten bij je publiek.

Werk samen met de voice-over acteur

Nadat je de perfecte stem hebt gekozen, is het belangrijk om goed samen te werken met de acteur. Hier zijn enkele tips om de samenwerking soepel te laten verlopen:

 • Communicatie: Zorg voor duidelijke en open communicatie over deadlines, verwachtingen en feedback.
 • Betaling en contract: Maak duidelijke afspraken over de betaling en zorg voor een contract waarin alle voorwaarden zijn vastgelegd.
 • Opnamesessie: Als de acteur zelf opneemt, zorg dan voor gedetailleerde instructies. Als je een opnamesessie plant, zorg dan voor een rustige omgeving en de juiste apparatuur.

Afronden en evalueren

Na de opnamesessie is het tijd om de opnames te evalueren. Luister goed naar de opnames en zorg ervoor dat alles aan je verwachtingen voldoet. Als er aanpassingen nodig zijn, wees dan duidelijk en specifiek in je feedback.

Als de voice-over voltooid is, bedank dan de acteur voor hun werk en zorg voor een goede afronding van het project. Een positieve ervaring kan leiden tot een langdurige samenwerking voor toekomstige projecten.

Terug naar Tips