Macbook MSoffice-magazine

Amazon Web Services (AWS)

Amazon Web Services (AWS) is marktleider op het gebied van IaaS. De kennis en ervaring die Amazon vroeg heeft opgedaan bij het opzetten en managen van grote datacentra, heeft Amazon ertoe gezet om dataservers als een dienst aan andere organisaties aan te bieden.

Amazon’s Elastic Compute Cloud (EC2)

Amazon’s Elastic Compute Cloud (EC2) is een product van Amazon, dat zoals de naam al doet vermoeden, kan meegroeien met de vraag die bij een afnemende organisatie ontstaat. Hierdoor is het mogelijk voor kleine of startende organisaties om tegen een laag tarief serverdiensten te huren, die anders enorme investeringen met zich mee zouden brengen.

PaaS – Platform as a Service

Platform-as-a-Service is een vorm van cloud computing waarbij klanten zowel bepaalde delen van de infrastructuur als de software bij een PaaS-provider huren. In de traditionele situatie zijn er voor de ontwikkeling van applicaties veel verschillende kostbare resources nodig. Hierbij kun je denken aan; dataservers, onderhoudskosten van hardware, en onderhoudstechnici. Tevens heeft men in de traditionele een beperking door de interne capaciteiten van de faciliteiten.

Microsoft Azure

Azure van Microsoft is een cloud-platform voor ontwikkelaars van applicaties. Het bestaat uit een wijde variatie van cloud en ontwikkelservices. Deze services lopen uiteen van SQL Azure, Azure Compute tot Azure Marketplace, waar ontwikkelaars hun producten als SaaS-producten kunnen aanbieden.

SaaS – Software as a Service

De SaaS-laag van de cloud is de laag die voor eindgebruikers het meest belangrijk is. Dit is de ‘zichtbare’ laag van de cloud. SaaS is in de cloud gehoste software waar met behulp van een gebruikersinterface data toegevoegd kan worden. Een goed voorbeeld van een SaaS-applicatie is Google Docs, het online ‘office’-pakket van Google. Google Docs is een onderdeel van Google Drive dat gezien kan worden als een SaaS-cloud-service.

Terug naar Zakelijk