Macbook MSoffice-magazine

Word

Word, een van de meest gebruikte programma's. Alle opties lijken inmiddels al wel bekend maar toch lijkt er altijd iets fout te gaan. Krijg jij ook altijd witregels waar ze niet moeten zitten? Verspringt alles als jij een keer op enter klikt en krijg je de lay-out maar niet zoals je het wilt? Problemen waar waarschijnlijk heel veel anderen ook last van hebben. 

Tip 1; Samenwerken

Ook met Word is het tegenwoordig mogelijk om samen te werken. Zo kun je chatten en door gebruik te maken van de functie “wijzigingen bijhouden” zie jij precies wie er wat heeft veranderd.

 • selecteer delen of bestand → delen
 • selecteer de naam of het e-mailadres van degene waarmee jij wilt samenwerken
 • voeg eventueel een bericht toe

Tip 2; Documenten opmaken

Hoewel Word een tekstbewerkingsprogramma is, kan het ook gebruikt worden om documenten op te maken. Zo kun je kiezen voor een staande of liggende afdrukstand, paginakleuren en paginaranden, teksteffecten, afbeeldingen en nog veel meer. Kijk voor de opties bij pagina-indeling en bij opmaak wanneer je een afbeelding wilt bewerken.

Tip 3; PDF bestanden bewerken

PDF bestanden zijn handig als je zeker wilt weten dat er niks aan het bestand verandert wanneer je het verstuurt. Het lijkt echter onmogelijk om nog veranderingen aan te brengen wanneer het eenmaal een PDF bestand is. Toch is dit wel mogelijk. 

 • ga naar bestand → openen
 • selecteer het PDF bestand en open deze
 • het bestand wordt door Word geconverteerd zodat jij deze kan openen en aanpassen terwijl het oorspronkelijke PDF-bestand niet wordt gewijzigd

Excel

Tip 1; Samenwerken

Ook in Excel heb je de optie om samen te werken aan een bestand. Deel je bestanden met OneDrive of via de cloud zodat iedereen altijd de laatste versie heeft. Wanneer het Excel bestand hierin eenmaal is opgeslagen kunnen er meerdere mensen aan samenwerken via Excel Online terwijl eerdere conceptversies altijd teruggehaald kunnen worden.

Tip 2; Grafieken en diagrammen

Het is niet alleen mogelijk om zelf grafieken en diagrammen te maken maar je kunt ook op basis van de gegevens in je tabellen aanbevolen grafieken en diagrammen opvragen. Excel zorgt er dan voor dat de informatie zo goed mogelijk gevisualiseerd wordt. Daarbij kun je ook een functie vinden voor prognoses en zie je automatisch de toekomstige trends. 

Tip 3; Rijen en kolommen

Rijen en kolommen kunnen erg vervelend zijn in excel. Als je door je beeld scrolt ben je je informatie kwijt, ze zitten in de weg of je ze vallen uit elkaar als je probeert ze te verplaatsen. Gelukkig zijn er heel eenvoudige manieren om dit op te lossen.

 • Vastzetten
 • Je kunt rijen en kolommen in excel vastzetten of blokkeren. Dat betekent dat jij door je beeld kunt scrollen terwijl het deel van je werkblad met de rij of kolom zichtbaar blijft. Selecteer hiervoor; beeld → blokkeren en kies de juiste optie. Wil je meerdere rijen of kolommen blokkeren, selecteer dan eerst de cel onder de rijen die je wilt blokkeren en rechts van de kolommen.
 • Samen verplaatsen
 • Selecteer alle cellen die u wilt verplaatsen tegelijk en beweeg de muis naar de rand van deze selectie. Zodra de cursor verandert in een aanwijzer waarmee je kunt verplaatsen sleep je de volledige selectie naar de juiste locatie.
 • Verbergen 
 • Als je rijen of kolommen wilt verbergen kun je gebruik maken van de sneltoetsen  Ctrl + 9 voor rijen en  Ctrl + 0 voor de kolommen.

PowerPoint

Tip 1; Samenwerken

Je had het inmiddels misschien al verwacht maar ook in PowerPoint is het mogelijk om samen te werken. Sla de bestanden op in de cloud en geef anderen toestemmingen om de bestanden te bewerken. Ook hierbij kun je op hetzelfde moment aan hetzelfde bestand werken.

Tip 2; Presentator

Wanneer je je PowerPoint gaat presenteren is de functie “weergave voor presentator” die ideale optie. Op deze manier kun je namelijk je PowerPoint aan je publiek laten zien via bijvoorbeeld een beamer maar houd je tegelijkertijd de huidige dia met je sprekersnotities op je eigen scherm.

Tip 3; Designer en Morphing

Denk je dat je met PowerPoint alleen van die simpele dia's kan maken? Denk dan nog maar een keer! Met PowerPoint Designer maak je namelijk de allermooiste presentaties met de meest indrukwekkendste visuele effecten. En daar houd het niet op. Probeer ook de optie Morphing eens om super toffe effecten te geven aan je visuele aspecten en breng je presentatie tot leven.
 

Terug naar Tips